Biography

elizabeth kleinveld

Elizabeth Kleinveld, autodidact, is een Nederlands-Amerikaanse kunstenares en fotografe. Sinds de jaren negentig woont ze in Amsterdam en haar meeste werk wordt hier geproduceerd. De serie Katrina is een uitzondering: deze is genoemd naar de orkaan die in 2005 over haar geboorteplaats New Orleans raasde. Een jaar lang documenteerde ze de desastreuze gevolgen van deze ramp voor de stad.

In 2007 sloeg Kleinveld een andere weg in: na de destructie die ze toonde in haar Katrina-serie had ze behoefte aan schoonheid. Inspiratie vond ze in haar ongeschonden Nederlandse omgeving, waar bloemen van oudsher zo’n belangrijke rol spelen. De felle kleuren en reflectie in het water geven de foto’s in haar Flower Reflections-serie zowel een abstracte als schilderachtige kwaliteit.

Kleinvelds werk (zowel fotografie als mixed media) is onder meer tentoongesteld in Royal Delft (Koninlijke Porceleyne Fles) in Delft, de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Washington. Daarnaast is haar werk getoond in de senaat van de Verenigde Staten, de Royal Academy of Arts in Londen, Louisiana State Museum, New Orleans Museum of Art (NOMA), Ogden Museum of Southern Art, Colorado Fine Arts Center, DiverseWorks, het Houston Centre for Photography, en tijdens een door de Nederlandse ambassade gesponsorde expositie in A Gallery in Hongkong, alsmede op diverse internationale beurzen in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

De Katrina-serie is opgenomen in de catalogus Katrina Exposed (2006), uitgegeven door New Orleans Museum of Art, in de tentoonstelling Road to Peace in het gemeentehuis van Den Haag (2007), in It Ain’t Necessarily So, een tentoonstelling met de Nederlandse dichter Rogi Wieg (2008) en in BEFORE (DURING) AFTER: Louisiana Photographers Visual Reactions to Hurricane Katrina (2010, University of New Orleans Press). De BEFORE (DURING) AFTER-tentoonstelling in het Louisiana State Museum in New Orleans werd gesponsord door  Royal Haskoning en was later te zien in het Watersnoodmuseum in Zeeland.

In de Europese, vaak Nederlandse en Vlaamse, kunstgeschiedenis vond Kleinveld inspiratie voor haar meeste recente werk, de serie In Empathy We Trust. Onder de kunstenaarsnaam E2 werkt ze met Epaul Julien, een kunstenaar en fotograaf uit New Orleans, aan eigentijdse fotografische interpretaties van iconische schilderijen van bijvoorbeeld Van Eyck, Rembrandt en Vermeer. E2 wil de toeschouwer een nieuwe kijk op de tijdloze meesterwerken geven en daarmee de stereotypen die we allemaal (onbewust) in ons hoofd hebben ter discussie stellen. Door bijvoorbeeld het Joodse Bruidje van Rembrandt af te beelden met twee vrouwen en door voor Vermeers Meisje met de Parel een Aziatisch model te gebruiken.

In 2014 publiceerde de Nederlandse uitgever Princess Books een boek met twintig werken uit de In Empathy We Trust-serie.